Recipe : Tamarind sauce (चिंच गुळाची चटणी)

 मराठी

The one thing i miss most when not in Pune, is all that chaat : Bhel, pani-puri, shev puri ..yumm!
The main ingredient in all these recipes is the tamarind sauce. This is the one that gives the taste to all these items. So there you go with the recipe

Ingredients
Tamarind, the size of a medium lemon**
Jaggery - thrice that of tamarind
Dates - 5-6
Cloves 4-5
Black Peppercorns 10-12
Black salt  to taste (about a teaspoon may be required)
Rock salt to taste   (about half a teaspoon may be required)
Cumin powder  2 teaspoon
Optionally - half a cup of mint leaves.

** In India, the tamarind is available in the form of pressed squares/rounds, we have to pull out a round the size of a medium lemon

Procedure
Soak the tamarind in water. you may have to remove the seeds in the tamarind. You may put the cloves and the peppercorns in the same vessel as the tamarind to soak.
De-seed the dates, in case they have seeds and soak them in water too.
Mix slight amount of water in the jaggery and let it soak too
Let the ingredients soak for about 3-4 hours.

Put the tamarind, dates, cloves, peppercorns in the grinder. Add black salt, rock salt, cumin powder and mint leaves. (Please note that there is no need to add regular salt. In case rock salt is not available, replace that with black salt itself)
Filter the mixture to get rid of the fiber in tamarind and dates.
Once the paste is done, dissolve the jaggery in it. (Soaking it in little amount of water helps to dissolve it easily). The consistency of this mixture should be slightly thinner than tomato ketchup.
Sometimes, sweetness of jaggery may vary from place to place. Add more jaggery if that suites your taste.

 Keep the mixture to boil on medium flame. Let it boil thoroughly for 2-3 minutes. Cool and fill it in an airtight jar.

चिंचगुळाची चटणी
 

साहित्य
चिंच, लिंबाएवढी
गूळ- चिंचेच्या तिप्पट
खजूर- 5-6
लवंगा 4-5
काळी मिरी 10-12
पादेलोण  चवीप्रमाणे (साधारण चमचाभर लागेल)
शेंदेलोण to taste   (साधारण अर्धा चमचा लागेल)
जिरे पूड  2 चमचे
हवे असल्यास - अर्धी वाटी पुदिन्याची पाने.

कृती
चिंचेतील चिंचोके, साले वगैरे शक्यतो काढून टाकावे. चिंच भिजत घालावी. त्यातच लवंगा व मिरी भिजवले तरी चालेल. खजूरातील बिया काढून खजूर भिजत घालावा. गुळात थोडेसेच पाणी घालून गूळही भिजवावा. हे सर्व साहित्य साधारण ३-४ तास भिजून द्यावे. मग mixer मधे चिंच, खजूर, लवंग, मिरे, पादेलोण, शेंदेलोण, जिरेपूड व असल्यास पुदिन्याची पाने घालून एकदम बारीक वाटावे. साधारण टोमॅटो सॉस पे़क्षा थोडे पातळ ठेवावे. हे मिश्रण गाळून घेउन, त्यात गूळ विरघळवावा. मग उकळत ठेवावे. चांगली उकळी फुटल्यावर २-३ मिनिटे उकळून द्यावे. गार झाल्यावर वापरायला तयार. लगेच वापरायचे नसल्यास गार झाल्यावर बरणीत भरून ठेवावे.

Comments

  1. Mi karun pahili ani khuup ch chhan zali :) Thanks for this simple and nice recipe. Gul matra chincechya tippat ghalava lagla!

    ReplyDelete
  2. आनुया,

    वाचल्याबद्दल आणि करून पाहिल्याबद्दल धन्यवाद. मी पण परत एकदा करून पाहिली, आणि चव बघून नंतर गूळ घातला तर तिप्पट झाला हे लक्षात आले. साहित्य त्याप्रमाणे सुधारले आहे!
    धन्यवाद

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Guest Blog : About Indonesia by Shailendra Halbe

Appreciation post : Songs of the River Ganga

The Beautiful Kawah Putih and Bandung