Recipe : My mother-in-law's Sambar - सासुबाईंचे सांबार

मराठीत

This is the sambar I learnt from my mother-in-law. So far, all those whom I have served this, have loved it!

Ingredients
Tur Dal  1 cup
Tomato 3
Grated coconut  2 tablespoon
Sambar masala powder 3 tablespoons**
Tamarind  size of one medium lemon
vegetables of your choice ( usually, all sorts of gourds, drumstick, brinjal, small onions, normal onions, cauliflower may be used) 200 g. Please note that this proportion may vary, but I feel adding good amount of veggies makes sambar healthy.
salt to taste

Red chilli powder to taste
Jaggery, one teaspoon only if you prefer a hint of the sweet taste

For the tadka
Oil  1 tablespoon
Mustard Seeds 1/2 teaspoon
Asafoetida a pinch
Urad Dal 1 teaspoon
Dry Red chillies 4
Curry Leaves 2-3 twigs

Coriander leaves for garnish

** You may use sambar masala powder of any brand like everest or MTR, else I have included the sambar masala powder recipe at the end of the post

Procedure
Soak the tamarind in water for about 2-3 hours. Mash the soaked tamarind after 3 hours and make pulp. Usually mashing with hand is sufficient. If you have readymade tamarind pulp or tamarind powder, that can be used too. 2 tablespoon of tamarind pulm may be needed, or 2 tablespoons of tamarind powder may be used. You can reduce the tamarind if you are not too fond of the sour taste.

Wash the dal thoroughly with water and keep aside for 20-30 min. Then cook it in pressure cooker. Usually, it is recommended to add 2 cups of water for 1 cup of dal. Adding a pinch turmeric powder and a pinch asafoetida before adding the water to dal gives it a nice colour and aroma. With a pressure cooker, 2 whistles may be needed. In a rice cooker, one may need to cook for 30-40 min.s The times may vary according to the dal, the water pH, the altitude of a place from sea level and also the temperature.

Clean, cut and steam the vegetables. If you plan to put brinjals or onions, they taste best when added shallow fried instead of steamed.

Cut the tomato into large pieces. Grind the tomatoes, coconut and the sambar masala powder fine in a mixer/grinder.

Mash the cooked dal well.

Put the dal in a vessel in which Sambar is to be made. Add steamed vegetables and the tamarind pulp. Add the tomato and coconut ground paste. Add water. Let the consistency be slightly thinner than the intended end product. Add salt, and optionally red chilli powder and/or jaggery. Let this mixture boil well for 10 min.

In a small vessel, heat oil. Ensure oil heated properly. Add mustard seeds. Let them splutter. Ideally, all the mustard seeds should splutter simultaneously, and they should be added only after the oil is properly hot. Once the seeds splutter, add the urad dal, followed by asafoetida. Then add the red chillies and the curry leaves. The curry leaves will become crisp almost immediately. Turn off the gas. Your Tadka is ready.
Add the tadka to the sambar, preferably just before serving. Avoid boiling the sambar after the tadka is given. Garnish with cut coriander leaves.


सासुबाईंचे सांबार

साहित्य
तूर डाळ - १ वाटी
टोमॅटो ३
खोवलेला ओला नारळ (ओले खोबरे) २ टे. स्पू.
सांबार मसाला पूड  ३ टे. स्पू.**
लिंबाएवढी चिंच
भाज्या (दुधी भोपळा, लाल भोपळा, दोडका, वांगी, फ्लॉवर, बारिक कांदे, साधे कांदे यातले काहिही वापरता येते) २०० ग्रॅ.
मीठ चवीपुरते (एक दीड चमचा लागते साधारण)
लाल तिखट (तिखट आवडत असल्यास)
गूळ सुपारीएवढा (गोडसर चव आवडत असल्यास) 

फोडणी साठी
तेल १ टे.स्पू.
मोहरी १/२ च.
हिंग चिमूटभर
उडदाची डाळ १ च.
सुक्या लाल मिरच्या ४
कढीलिंब २-३ काड्या

कोथिंबीर थोडिशी, वरून घालण्याकरता.

** सांबार मसाला एवरेस्ट किंवा MTR चा तयार वापरता येइल, किंवा, सर्वात शेवटी, सांबार मसाला पूड करण्याची कृती दिली आहे.

कृती
चिंच २-३ तास भिजवून कोळ काढून घ्यावा. तयार कोळ वापरल्यास २ टे. स्पू. वापरणे. तयार चिंच पूड वापरल्यास  २ टे.स्पू. वापरावी. आंबट्पणा खूप आवडत नसल्यास हे प्रमाण कमी करावे.

तूर डाळ २०-३० मि. धुवून ठेवावी. मग २ शिट्ट्या काढून शिजवून घ्यावी. Rice cooker असल्यास ३०-४० मि. लागू शकतात. शिजवताना चिमूट्भर हळद व चिमूटभर हिंग घातल्यास रंग व वास उत्तम येतो.

भाज्या चिरून वाफ़वून घ्याव्यात. कांदा किंवा वांगी वापरत असल्यास, उत्तम सोनेरी रंग येइपर्यंत परतून घ्यावे.

टोमॅटो जाडसर चिरुन घ्यावे. नारळ, टोमॅटो व सांबार मसाला पूड मिक्सर मधून बारीक करून घ्यावी.

डाळ चांगली घोटून घ्यावी. ज्या पातेलीत सांबार करायचे आहे, त्यात डाळ घालावी, चिंचेचा कोळ घालावा, भाज्या व नारळ-टोमॅटो चे वाटण घालावे. चवीप्रमाणे मीठ घालावे. आवडीप्रमाणे तिखट आणि/किंवा गूळ घालावे. जेवढा पातळपणा शेवटी  हवा आहे त्यापे़क्षा थोडे पाणी जास्त ठेवावे. चांगली उकळी काढून १० मि. उकळत ठेवावे.

एका कढल्यात तेल तापत ठेवावे. तेल चांगले तापल्यावर मोहरी घालावी. सर्व मोहरी शक्यतो एकाच वेळेस तडतडली पाहिजे. मग उडदाची डाळ घालावी, नंतर हिंग, लाल मिरच्या आणि कढीपत्ता घालावा. गॅस बंद करावा. वाढण्याच्या आधी, गरम सांबाराला फोडणी घालावी. शक्यतो फोडणी घातल्यावर सांबार परत तापवू नये.


Sambar powder Recipe

Ingredients
1 cup Dried Coriander grain (They are normally called coriander seeds, though scientifically they are fruit)
4 teaspoon fenugreek (Methi) seeds
2 teaspoon bengal gram (chana dal)
10-12 dried red chillies (reduce the amount if you make sambar for kids. you can always add red chilli powder later)
1/2 cup curry leaves

Procedure
Roast each ingredient one by one in a pan, taking one teaspoon of oil every time. Let all ingredients cool. Then grind into powder. Finer the better. But if you are grinding on the home blender, slightly coarse (size of fine rawa/suji ) powder also is okay.




सांबार मसाला पूड
साहित्य
धणे   १ वाटी
मेथ्या  ४ चमचे
हरभरा डाळ  २ चमचे
१०-१२ सुक्या लाल मिरच्या (लहान मुलांसाठी सांबार करायची वेळ येत असल्यास हे प्रमाण कमी करावे. नंतर लाल तिखट घालता येते)
कढीलिंबाचा पाला १/२ वाटी


कृती
वरील सर्व पदार्थ एक एक करुन चमचाभर तेलावर चांगले परतून घावे. गार झाल्यावर पूड करावी. जितकी बारीक तितकी उत्तम. पण घरीच वाटणार असल्यास बरीक रव्याएवढी झाली तरी चालते.

Comments

  1. chan lihilays in detail, tomatoes n khobra with masala ata ekatra watun baghin.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Guest Blog : About Indonesia by Shailendra Halbe

The Beautiful Kawah Putih and Bandung

Appreciation post : Songs of the River Ganga